Descriere
Samanta Usturoi de Toamna Madaidor
Pentru înființarea unei culturi de usturoi care să ofere o recoltă bogată și sănătoasă, trebuie respectate câteva cerințe referitoare la mediul în care usturoiul poate fi cultivat:
- Temperatura – usturoiul este o plantă rezistentă la frig, care nu este pretențioasă la căldură. Temperaturile preferate sunt cuprinse între 18 și 30 de grade Celsius. În perioada de vegetație, planta de usturoi poate suporta o temperatură minimă de 7 grade Celsius și cel mult 34 de grade Celsius. Dacă planta este bine înrădăcinată la momentul plantării, bulbii pot să reziste până la temperaturi de -20 de grade Celsius. Bulbii vor începe să vegeteze când temperatura trece de 4 grade Celsius. În cazul în care bulbii sunt pătrați la o temperatură de 20-24 de grade Celsius și sunt plantați primăvara târziu, nu se vor obține bulbi.
- Lumina – usturoiul preferă locuri de cultivare însorite, fără umbră. Dacă nu este expusă la suficientă lumină pe parcursul zilei, planta va dezvolta aparatul foliar, însă nu va forma o căpățână mare.
- Umiditatea – usturoiul are nevoie de umiditate, astfel încât bulbii să se poată dezvolta suficient, însă trebuie evitată umiditatea în exces. Astfel, apa trebuie să pătrundă în stratul de pământ până la o adâncime de 30-40 de centimetri. În perioada de creștere, nivelul de apă din sol pentru cultura de usturoi din câmp trebuie să fie de 80-90%, în perioada de formare a bulbilor trebuie să fie de 70-80%, iar până la maturarea bulbilor, nivelul optim de apă este de 60-70%.
- Solul – tipul de sol preferat de cultura de usturoi este cel fertil, reavăn, bine drenat și afânat, cu un pH între 6,7-7,8.
- Perioada de cultivare – cultura de usturoi poate fi cultivată toamna, de preferat în perioada septembrie-octombrie, sau la începutul primăverii, în luna martie.